Objednávky přijaté do 19. 12. do 12:00 stihneme doručit do Vánoc. Objednávky s platbou předem odesíláme až po přijetí platby. ×
BLOG

BLOG

Novinky ze světa hraček!

zpět na výpis příspěvků

Kde se vzal Kong a proč prodává LEGO?

Kde se vzal Kong a proč prodává LEGO?

Vážení zákazníci, rádi bychom vás přivítali na našem novém blogu, prostřednictvím kterého  vás budeme v budoucnu informovat nejen o novinkách v našem obchodě, ale také  poskytovali užitečné návody nebo odhalovali zajímavosti z historie i současnosti té  nejoblíbenější hračky na světě – kostek LEGO. Úplně první článek jsme se ale rozhodli  využít trochu jinak, totiž k tomu, abyste lépe poznali náš obchod – dozvíte se tedy jak  vznikl, proč vlastně prodáváme LEGO a třeba i kde se vzalo jméno „Kong”. 

Celý příběh začal už zhruba před patnácti lety, kdy ostravský podnikatel v IT Honza Brunec  mimo jiné provozoval také e-shop s výpočetní technikou. Tento typ obchodu však v té  době zažíval obrovský boom, což se také samozřejmě projevilo na vývoji cen a průměrné  marže tak dosahovaly pomalu záporných hodnot. Bylo tedy jasné, že tento druh podnikání  již do budoucna nebude dávat smysl a Honza se proto rozhodl, že zkusí prodávat něco  jiného, v čem ještě zkrátka tolik nezuří konkurenční boj. 

Nejzajímavější Honzovi přišly hračky, avšak po prvních Vánocích se ukázalo, že kvůli  personálním i skladovým kapacitám není možné, aby takto malý obchod prodával úplně vše. Vybrat užší specializaci obchodu nebylo pro Honzu těžkým úkolem, už od mala totiž byl fascinován stavebnicemi LEGO: 

Když jsem byl malý, měl jsem kamaráda, který měl příbuzné v USA, kteří mu odtud velmi  často dováželi či posílali LEGO. Plno víkendů jsme jenom stavěli a stavěli. Stále mám na to  poměrně hodně vzpomínek. Díky tomu jsem v dětství LEGO velmi dobře znal a hlavně hrozně moc toužil mít svoje vlastní. Bohužel u nás byly tehdy poměry odlišné a i přesto, že  v Ostravě existoval přímo specializovaný obchod, tato stavebnice pro nás zkrátka nebyla  finančně dostupná. 

Nové směřování e-shopu tedy bylo bez váhání určeno a tak byl první ostravský internetový obchod specializovaný na stavebnice LEGO s názvem Hračky Kong spuštěn v roce 2009,  přičemž úplně první objednávka na něm byla uskutečněna 29. října téhož roku (co v ní  bylo?). Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, proč má tak podivné jméno, které (narozdíl od  většiny konkurence) s kostkami LEGO vůbec nesouvisí, máme pro vás Honzovo vysvětlení: 

Název vznikl vlastně náhodou. Když jsme řešili, co budeme mít v logu, napadla nás opice,  protože je to hravé zvíře a jejich figurky se tehdy objevovaly ve stavebnicích DUPLO. 

Nejslavnější opicí na světě je přeci King Kong a tak jsme zvolili honosný název Hračky King,  jenže já to popletl a omylem jsem koupil adresu www.hracky-kOng.cz. Nechtělo se mi už utrácet peníze za další doménu a tak jsme začali fungovat jako Hračky Kong. Tento omyl  tedy rozhodl o našem brandu na dalších více než 10 let.  

Opice ze stavebnice LEGO DUPLO z roku 2005, které inspirovaly název e-shopu.

Úplně první stavebnice, kterou jsme prodali, byl železniční přejezd LEGO DUPLO. 

Při tvorbě názvu se navíc Honza se svými kolegy snažil vyhnout slovu LEGO i jakýmkoliv  dalším asociacím s touto značkou. To proto, aby si nechal otevřená vrátka, kdyby chtěl začít  prodávat i jiné hračky. K tomu nakonec došlo teprve loni, odkdy u nás vůbec poprvé  můžete zakoupit kromě stavebnic také deskové hry. 

Takto vypadal náš obchod před více než 10 lety. 

Není to však jen jméno, které Hračky Kong odlišuje od konkurence. Ke stavebnicím LEGO  totiž máme hluboký vztah a začíná to u samotného Honzy, který si díky svému novému  obchodu začal plnit také svůj nenaplněný dětský sen a kupoval si LEGO stavebnice také  pro sebe. Stal se z něj tedy AFOL (Dospělý fanoušek LEGA – z angl. Adult Fan Of LEGO) a  jak můžete vidět na fotografii níže, ve své sbírce má opravdu slušné kousky.  

Už sice nestíhám denně sledovat kostky.org jako dřív, ale stále se snažím mít kompletní  kolekci BrickHeadz, pak ty nejzajímavější velké sety a poctivě sbírám také jednu kuriózní  sérii – stavebnice, které společnost LEGO každý rok před Vánoci daruje všem svým  zaměstnancům jako dárek. Jsou to rarity, které nemá každý a nejsou volně v prodeji. Máme  to štěstí, že se u nás v Kladně stavebnice kompletují a tak se řadíme mezi jednotky zemí na  světě, kde se dají sehnat poměrně snadno. 

E-shop Hračky Kong tedy budujeme už více než 12 let a jak jste se mohli přesvědčit výše,  stavebnice LEGO se pro nás staly srdcovou záležitostí. Neobešlo se to však ani bez  problémových situací. V roce 2012 nám například byl vykraden sklad a zloději zřejmě byli  dobře informovaní. Přišli jsme totiž zejména o ty nejvzácnější stavebnice, které ale nutně nebývají největší. Jednou před Vánoci nám také zkolaboval tehdejší systém pro  synchronizaci e-shopu a skladu, díky čemuž e-shop prodával stavebnice, které jsme zkrátka  již neměli skladem. Skončilo to tedy tak, že jsme je museli rychle zajet nakoupit do  nejbližšího supermarketu, což pro nás samozřejmě znamenalo nemalou ztrátu. 

Nouzový nákup v Tescu. 

Když se však dnes ohlédneme za celou historií obchodu, ty pozitivní zkušenosti převládají  nad negativy. Spokojenost našich zákazníků je dlouhodobě nad 95 % a jsme opravdu  šťastni za všechnu tu pozitivní zpětnou vazbu, kterou od vás dostáváme. I díky tomu pro  nás byl rok 2021 dosud vůbec nejúspěšnější – obrat obchodu vzrostl o neuvěřitelných 150  %. Děkujeme vám, a těšíme se na další roky, během kterých nás bude spojovat radost ze  stavění malých plastových dánských kostek LEGO.


Komentář

* Povinná pole

© 2021 Hračky-Kong.cz | LEGO® a LEGO logo jsou ochrannými známkami společnosti LEGO Group. © 2015 Lucasfilm Ltd. & TM. Všechna práva vyhrazena.“ - Stavebnice LEGO, Stavebnice Bionicle, Duplo, stavebnice LEGO City, LEGO Atlantis, LEGO Toy Story, LEGO Star Wars, LEGO Castle, Duplo, LEGO Bionicle, Mindstorms. Značka, logo a LEGO figurka jsou ochrannými známkami LEGO Group a zde jsou použity na základě zvláštního povolení.


Webdevel s.r.o.