Objednávky přijaté do 19. 12. do 12:00 stihneme doručit do Vánoc. Objednávky s platbou předem odesíláme až po přijetí platby. ×
BLOG

BLOG

Novinky ze světa hraček!

zpět na výpis příspěvků

Vše potřebné o LEGO EDUCATION

Vše potřebné o LEGO EDUCATION

 



Staré čínské přísloví říká: ‘Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mne to udělat a já pochopím.’ Přesně toho jsem chtěl dosáhnout s LEGO kostkami — aby hra s nimi nebyla jen hrou, ale také vzděláváním.

Kjeld Kirk Kristiansen, majitel LEGO Group

 

Přínos kostek LEGO pro rozvoj dětské kreativity, motoriky, představivosti ale i třeba sociálních dovednosti je dnes již nesporný. Těchto klíčových vlastností stavebnic LEGO si jsou vědomi nejen rodiče dětí, ale také jejich učitelé. Proto již od 60. let 20. století společnost LEGO Group vyrábí krabice kostek určené k prodeji vzdělávacím institucím všeho druhu. Na konci 70. let však chtěl dnešní majitel LEGO Group Kjeld Kirk Kristiansen posunout vzdělávání s kostkami LEGO ještě dál a proto v roce 1980 založil nové Oddělení vzdělávacích produktů (dnes LEGO Education), které se již nevěnovalo pouze prodeji běžných kostek školám, ale byly v něm vyvíjeny speciální vzdělávací produkty, pomůcky a výukové lekce, které přiváděly do škol princip „škola hrou”, tedy vzdělávaly děti cestou zadání praktického úkolu, při jehož řešení se „nevědomky” učily základům přírodních věd, moderních technologií, programování a matematiky.

 

Tomuto druhu vzdělávání se dnes říká STEM Learning (zkratka vznikla složením anglických slov Science, Technology, Engineering a Mathematics) a ve Spojených státech je ve školství aplikován už od 90. let 20. století.  V České republice je zatím vzdělávání přírodních věd prostřednictvím samostatného řešení reálných problémů s využitím moderních technologií výsadou spíše různých kroužků, případně se s ním můžeme setkat také v pokrokovějších školách. V současné době se využití moderních technologií na základních školách v Česku standardně omezuje pouze na předmět Informatika, který vyučuje základní práci s operačním systémem, kancelářským softwarem a internetem, což je stav, který se v posledních 20 letech nezměnil a zaostává i třeba za slovenským systémem, který byl změněn směrem k principům STEM již před 10 lety.

Počátkem září 2021 však nabyla účinnosti změna Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, která má za cíl rozvíjet informatické myšlení žáků právě způsobem, který je velmi blízký principům STEM – tedy pomocí her, experimentů, diskusí a dalších aktivit.  Žáci si tak postupně rozvíjejí schopnost popsat problém, analyzovat jej a hledat jeho řešení za použití speciálně vyvinutých pomůcek. A právě ke světové špičce ve výrobě těchto pomůcek patří vzdělávací systém LEGO Education.

 LEGO Education studenty vzdělává tím, že jim zprostředkovává možnost experimentovat při řešení reálných problémů. Tento druh experimentování a řešení problémů buduje žákovo sebevědomí, podporuje jeho touhu zkoušet nové věci a v neposlední řadě mu umožňuje dosáhnout mnohem vyšších cílů, než si kdy sám mohl představit. Tento systém navíc posouvá vzdělávání ještě dál, když STEM rozšiřuje na STEAM, k přírodním vědám se přidává slovíčko „Arts“, které v kontextu LEGO Education neznamená jen umění, ale obecně celou oblast humanitních věd. Dovednosti jako komunikace, spolupráce a kreativita totiž na trhu vysoce kvalifikované práce 21. století patří k těm vůbec nejdůležitějším.

 Vzdělávací systém LEGO Education je tak kompletní a vzájemně propojenou „soupravou nářadí“, které pedagogičtí pracovníci potřebují k tomu, aby předali svým žákům ty nejkritičtější dovednosti pro jejich budoucí život. Je tvořen sadami obsahující moderní technologie i stavebnicemi, které se obejdou zcela bez nich. Vzájemně se doplňují ale zároveň je možné je efektivně používat i samostatně. Každá základní stavebnice obsahuje sadu kostek, soubor několika vzdělávacích lekcí, sadu náhradních dílů a dalších doplňků. Stavebnice obsahující inteligentní kostky jsou navíc doprovázeny aplikací, která je podporována na všech hlavních platformách, ať už při výuce používáte počítače se systémem Windows nebo třeba iPady.

Systém LEGO Education je rozdělen do tří kategorií podle stupňů vzdělávání:

 

  • Early Learning založený na stavebnicovém systému DUPLO je určen pro předškolní vzdělávání.
  • Primary – určen pro první stupeň základních škol
  • Secondary – určen pro druhý stupeň základních škol

 Early Learning 

Už od samotného narození jsou děti plné zvědavosti a přirozeně touží po vzdělání. Cílem LEGO Education Early Learning je tuto zvědavost podporovat a podněcovat touhu se učit prostřednictvím činnosti, která je ze všeho nejpříjemnější nejen dětem, ale i dospělým – hry. Cílem této kategorie stavebnic LEGO je připravit děti na školu a život pomocí budování jejich sociálních dovedností. K tomu navíc sady umožňují zdokonalení se v emočním vzdělávání, slovní zásobě stejně jako základech programování – ano, již v mateřské škole!

Základní sady pro rozvoj sociálních dovedností:                                                                                     

LEGO Education 45024 STEAM Park                                                                                        

Sady zaměřené na další dovednosti:                                                                        

LEGO DUPLO Education 45018 Vyjádři emoce                                                                                

LEGO Education 45002 Stroje

LEGO Education 45025 Kodovací vláček                                                                                                   

Doplňkové sady:                                                                                                                                                

LEGO DUPLO 45027 Písmenka                                                                        

LEGO Education 45026 Trubičky                                                                                           

LEGO DUPLO 45030 Lidičky                                                                                                

LEGO DUPLO 45029 Zvířátka                                                                                                

LEGO DUPLO Education 45019         

 Primary

 Stavebnice pro studenty základních škol jsou tvořeny dvěma druhy výrobků s názvem Spike a BrickQ. Základní rozdíl mezi těmito dvěma druhy stavebnic spočívá v tom, že sady Spike navíc obsahují inteligentní kostky s motory, světly a senzory, pomocí kterých je možné dětské výtvory programovat a rozpohybovat. BrickQ na druhou stranu rozvíjí pochopení dětí pro zákony fyziky prostřednictvím experimentů se silami, pohybem a interakcemi v kontextu sportu.

Základní sady LEGO Education Primary:                                                                                                           

 

LEGO Education 45345 SPIKE Essential Set                                                                                                   

LEGO Education 45401 BricQ Motion Základní souprava 1.stupeň ZŠ


Secondary 

 I stavebnice pro druhý stupeň základních škol jsou rozděleny do kategorií Spike a BrickQ. Přídomek „Prime“ však značí, že obsažené vzdělávací lekce jsou již náročnější a v případě sady Spike Prime se děti také naučí sebevědomě programovat v prostředí podobném programovacímu jazyku Scratch, který je po celém světě používán pro hravou a snadno pochopitelnou výuku programování.                                             

Základní sady LEGO Education Secondary:                                                                                   

LEGO Education 45678 SPIKE Prime Základní souprava

 

LEGO Education 45400 BricQ Motion Základní souprava 2.stupeň ZŠ                                                                                                                        

Doplňky:                                                                                                                                                               

LEGO Education 45602 SPIKE Prime Velký motor                                                                                           

LEGO Education 45610 SPIKE Prime Large Hub baterie                                                                                 

LEGO Education 45604 SPIKE Prime Senzor vzdálenosti                                                                                

LEGO Education 45603 SPIKE Prime Střední motor                                                                                        

LEGO Education 45601 SPIKE Prime Programovatelný hub                                                                            






                                       

New layer...